Анелия Георгиева Атанасова, по-известна само като Анелия, е българска попфолк певица. Тя също е автор

...
Анелия Георгиева Атанасова, по-известна само като Анелия, е българска попфолк певица. Тя също е автор
Коментари Харесай

На 1 юли рожден ден има Анелия

Анелия Георгиева Атанасова, по-известна единствено като Анелия, е българска попфолк певица. Тя също е автор на песни и фешън дизайнер. За съвсем 20 години професионална креативна кариера Анелия е измежду българските реализатори, които са спечелили най-вече и едни от най-престижните награди за музика, хубост и жанр.

Анелия е родена на 1 юли 1982 г. в град Стара Загора, в фамилията на Светла и Георги Атанасови. Майка ѝ е родом от Санданския край (дядото на Анелия по майчина линия е от с. Ласкарево, баба ѝ е от с. Любовка), само че още дребна се реалокира със фамилията си в Стара Загора. В рода на Анелия по майчина линия има музиканти, а дядовците ѝ са гайдари и тамбуристи. Кръстена е на дядо си по бащина линия, Атанас. Майка ѝ пее в група до 35-годишна

Анелия стартира да взима уроци по пиано още в детската градина. Когато е във 2-ри клас, по самодейност на нейна учителка по пеене в началното учебно заведение Славка Иванова е образувано триото „ Гласовити тракийчета “, в което вземат участие Анелия и още две нейни съученички. През 1994 година триото записва в „ Балкантон “ лична плоча с национални песни, най-вече от Тракийската фолклорна област. Също по самодейност на Славка Иванова, по-късно Анелия пее в дребния хор на отбор „ Загорче “. През този интервал тя върви и на уроци по национални танци и тренира художествена гимнастика. По рекомендация на Димитър Колев, диригент в Радио „ Стара Загора “, при започване на 5-и клас стартира да учи гъдулка при Начко Влайков.

През 1996 година Анелия е призната в Средното музикално училиже „ Филип Кутев “ в Котел – пета в класирането на признатите възпитаници с оценка 6,00 по гъдулка и 5,50 по солфеж. Впоследствие с гъдулката получава и голям брой награди. През 2001 година приключва учебното заведение със компетентност „ Гъдулка “.

Преди да приключи музикалното си обучение, се среща с Милко Калайджиев – музикант и дълготраен реализатор на попфолк музика. По молба на неин прочут и със единодушието на артиста, Анелия извършва една ария. „ Онемях, като я чух “, спомня си след това Милко Калайджиев. Впоследствие, по молба на различен музикант, Драгия Русев, наследник на тракийската певица Динка Русева, се съгласява да пее в Швейцария, където работи Драгия по това време. През есента на 2001 година Анелия прави за един месец репертоар от над 100 сръбски песни. След два месеца работа в Цюрих и Бриг Анелия се връща в България и се среща с Милко Калайджиев, който я завежда на експериментален запис в „ Пайнер Мюзик “, защото знае, че по това време Тодор Димитров-Токича търси реализатори за новия лейбъл „ Про Мюзик “ на Пайнер.

В началото на февруари 2003 година стартира връзка, на 10 май същата година се сгодява, а на 1 юни се омъжва в София за бизнесмена Константин Динев. Венчавката на младото семейство се прави в църквата „ Света Неделя “, кумуват им Мая и Георги Илиеви. Билбордове с лика на Анелия и реклама на ресторант „ Кошарите “ се появяват из цяла София през декември 2002 година Динев продуцира няколко попфолк албума, поддържа финансово концерти, фестивали и турнета на брачната половинка си. От август 2003 година Анелия стопира краткотрайно с участията заради бременността си. На 29 декември 2003 година се ражда щерка ѝ. Кръщават я Ивон, на бащата на брачна половинка ѝ Иван. През лятото на 2005 година Анелия е призната в Държавната музикална академия „ Панчо Владигеров “, специалност „ Поп и джаз пеене “.

 
Източник: petel.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР